S-au împlinit 3 ani de la invazia Rusiei în Ucraina.
Liderii europeni au venit la Kiev, fizic sau prin teleconferință.
Ursula von der Leyen: Anunț un pachet de 3,5 mld. € pentru Ucraina.
Keir Starmer: Astăzi anunțăm cel mai mare pachet de sancțiuni.
Rutte: NATO va sprijini și va sta în continuare alături de Ucraina.
România și Polonia au a fost invitate astăzi la întrunirea liderilor G7.
Liderii G7 vor discuta despre situația războiului din Ucraina.
Rusia spune că vrea o soluție de pace pe termen lung.
Sunt 3 ani de când tancurile lui Putin au intrat în Ucraina pentru un război care ar fi trebuit să dureze câteva zile. Toată floarea cea vestită a întregului Apus a fost la Kiev.
Trei ani de la invazie
Ursula von der Leyen a venit cu președintele Consiliului European, Antonio Costa. Cu ei au venit președinți și premieri din majoritatea țărilor europene, dar și premierul Canadei, Justin Trudeau. Alții au fost prezenți la discuții prin teleconferință.
Mark Rutte a fost prezent prin teleconferință pentru că a fost invitat la o întrunire a liderilor G7 pentru discuții despre războiul din Ucraina. La discuții au fost invitate și Polonia și România.
Despre negocierile de la Riad, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de externe, spune că Rusia vrea o soluție de pace pe termen lung, nu o încetare rapidă a focului, care riscă să fie urmată de reluarea luptelor. Dar, deocamdată, planul de pace al lui Trump pentru Ucraina nu este clar, a mai spus Ribakov.
Fără Ucraina, nu se poate
La trei ani de la izbucnirea războiului din Ucraina, Zelenski caută garanții de securitate și acorduri care să-i protejeze țara.
Dar, mai important decât orice, vrea să aibă un cuvânt de spus. „Nu că Ucraina trebuie să fie la masa negocierilor, masa este a noastră„, spune Zelenski, iar Rusia poate veni din poziția de invitat.
Președintele ucrainean e gata să ajungă la o înțelegere cu Trump în privința pământurilor rare, dar nu una în care SUA să câștige doi dolari la fiecare dolar trimis de la Washington.
Între timp, Zelenski spune are nevoie de cel puțin 100 de mii de soldați ca să se asigure că Putin nu atacă din nou, după un presupus armistițiu. E gata și să organizeze alegeri, după suspendarea legii marțiale, dar și să plece, în anumite condiții.
Până la pace, războiul e în toi
Putin își încordează și mai tare mușchii – vrea să arate că negociază doar cu armele pe masă – în weekend a trimis cel mai mare val de drone de la începutul războiului – 267.
El amenință că Rusia va avea mai multe arme și mai moderne – totul sub umbrela divinității.
The post Ucraina rezistă în continuare în fața invaziei. Zelenski: „Masa negocierilor este a noastră, Rusia este invitat” appeared first on Aleph News.