România se află pe cale de a sprijini consolidarea capacității de apărare a Uniunii Europene, un obiectiv esențial în contextul geopolitic actual. Tánczos Barna, viceprim-ministru și ministru al Finanțelor, a participat, în perioada 10-11 martie 2025, la reuniunile Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) și Eurogrup în format extins (UE27), organizate la Bruxelles.
Discuțiile s-au concentrat pe găsirea unor soluții de finanțare a apărării europene, o temă deosebit de importantă în contextul provocărilor de securitate cu care se confruntă continentul.
România și susținerea finanțării apărării în Uniunea Europeană
Tánczos Barna a subliniat importanța consolidării bugetare, un obiectiv prioritar pentru România, și a evidențiat faptul că, la nivel european, este necesară o creștere semnificativă a capacității de apărare. Conform acestuia, soluțiile pentru majorarea cheltuielilor în domeniul apărării trebuie să se bazeze pe crearea unei predictibilități mai mari pentru industria militară europeană și pe mobilizarea eficientă a investițiilor private și publice.
Ministrul Finanțelor a menționat că România sprijină implementarea unei soluții financiare europene, care să permită statelor membre să acceseze împrumuturi garantate din bugetul Uniunii Europene de până la 150 miliarde EUR. Aceste împrumuturi vor ajuta la sprijinirea cheltuielilor pentru apărare, fără a afecta prea mult bugetele naționale.
De asemenea, el a reamintit că țara noastră continuă să investească în infrastructură și în dezvoltarea comunităților locale, punând accent pe sprijinirea afacerilor și alocarea de fonduri record pentru acest an.
Creșterea competitivității economice prin debirocratizare
Tánczos Barna a afirmat că România susține în continuare măsurile pentru reducerea sarcinilor administrative ale companiilor și implementarea rapidă a propunerilor Comisiei Europene care vizează simplificarea reglementărilor.

Printre aceste măsuri se numără pachetul de „propuneri Omnibus”, care are drept obiectiv reducerea cu cel puțin 25% a sarcinilor administrative, dar și o reducere de 35% pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).
Ministrul a subliniat că România este ferm angajată în sprijinirea simplificării reglementărilor fiscale pentru întreprinderi, inclusiv prin eliminarea dispozițiilor redundante și reducerea sarcinilor de raportare.
Simplificarea reglementărilor pentru IMM-uri și măsuri privind carbonul la frontieră
O altă temă discutată la reuniunea ECOFIN a fost simplificarea mecanismului de ajustare a carbonului la frontieră (CBAM). România susține propunerea de a excepta micii importatori, care aduc mai puțin de 50 de tone de produse pe an, din sectoarele cu emisii mari de carbon, precum cimentul, îngrășămintele, electricitatea, aluminiul, fierul și oțelul. Astfel, 90% din importatori, în special IMM-uri și persoane fizice, vor fi exonerați de aceste reglementări, iar procedurile de raportare vor fi simplificate și pentru marii importatori.
Provocările actuale ale Uniunii Europene și impactul agresiunii Rusiei
În cadrul întâlnirii ECOFIN, miniștrii de finanțe au discutat, de asemenea, despre impactul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și despre măsurile economice necesare pentru a răspunde acestei provocări. De asemenea, au fost prezentate actualizările privind planurile de redresare și reziliență ale Irlandei și Belgiei, precum și o informare referitoare la discuțiile din cadrul G20.
