duminică, martie 16, 2025

Mircea Cărtărescu este primul român nominalizat pentru International Booker Prize

Must Read

Mircea Cărtărescu este primul român aflat pe lista pentru International Booker.

În mai 2024, Solenoid câştiga premiul literar Dublin în valoare de 100.000 de euro.

Pe lista lungă a premiului Booker Internațional 2025 sunt 13 autori din toate colțurile lumii.

Mircea Cărtărescu a fost selectat pe lista lungă a prestigiosului International Booker Prize 2025. Scriitorul român concurează cu romanul său „Solenoid”, recent tradus, având șansa de a câștiga unul dintre cele mai importante premii literare din lume.

Cât de importantă este această nominalizare?

În primul rând vorbim despre cel mai important premiu din lume pentru ficțiune tradusă. Iar importanța premiului o arată faptul că, din 2005 acest premiu are pe lista laureaților autori precum Ismail Kadare, Chinua Achebe, Philip Roth, Laszlo Krasznahorkai, David Grossman sau recentele laureate Nobel Olga Tokarczuk sau Han Kang. Romanul lui Mircea Cărtărescu, Solenoid a apărut în România în 2015.

Traducerea engleză a lui Sean Cotter a primit deja un premiu reputat în 2024, la Dublin. Și te cucerește cu povestea fantastică plasată în Bucureștiul ultimilor ani comuniști. Cu ce te marchează? În primul rând Nota onirică și metafizică, fiecare element pe care îl recunoști din oraș devenind o poartă pentru imaginație.

În al doilea rând, ai tema ratării și salvarea imposibilă prin literatură, ironic dacă vrei tratată de cel mai premiat autor din România și în al treilea rând îți rămâne imaginea Bucureștiului construit ca ruină și ridicat în aer.

Cum arată competiția pentru premiu în 2025?

Primele reacții după anunțul listei lungi cu romanele luate în calcul este că vorbim despre un an inedit. Toţi cei 13 scriitori de pe listă sunt nominalizaţi pentru prima dată. În același timp, traducătoare Sophie Hughes stabilește un record fiind pentru a cincea oară pe listă, de data aceasta cu traducerea pentru „Perfection” de Vincenzo Latronico.

Lista 2025 cuprinde cel mai mare număr de edituri independente din toate timpurile, 12 din 13 titluri provenind de la edituri independente. Și the Guardian și pagina premiului remarcă faptul că Mircea Cărtărescu este primul român nominalizat vreodată pentru premiu.

O premieră este și nominalizarea unei cărți scrisă în limba kannada vorbită în sud-vestul Indiei, „Heart Lamp” de Banu Mushtaq. Tot specială este nominalizarea unei cărți de la a cărei apariție în limba originală au trecut nu mai puțin de 43 de ani. Este vorba despre ”On a Woman’s Madness” de Astrid Roemer, o autoare cu o biografie aproape ruptă din Solenoidul lui Mircea Cărtărescu. Lista scurtă a cărților care rămân în cursă va fi anunțată pe 8 aprilie, iar numele câștigătorului îl aflăm într-o ceremonie programată la Londra, la muzeul Tate Modern pe 20 mai.

Juriul are de ales din cel mai mare număr de cărți propuse la premiu până acum, nu mai puțin de 154 de volume fiind jurizate în 2025.
The post Mircea Cărtărescu este primul român nominalizat pentru International Booker Prize appeared first on Aleph News.

author avatar
Redactia
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Latest News

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, anunță că își depune în această seară candidatura pentru alegerile prezidențiale

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, anunță că își depune în această seară candidatura pentru alegerile prezidențiale „După o matură chibzuință am decis să-mi depun în această seară candidatura pentru alegerile prezidențiale”, a scris Pricopie pe Facebook. În mesajul publicat pe Facebook, Pricopie a criticat actualele reguli electorale, precizând că nu are semnăturile care sunt cerute pentru a completa dosarul de candidatură. „Dosarul meu de candidatură nu este însoțit de liste de […]
Remus Pricopie OECD SNSPA Fb 09 12 1180x664 1
„După o matură chibzuință am decis să-mi depun în această seară candidatura pentru alegerile prezidențiale”, a scris Pricopie pe Facebook. În mesajul publicat pe Facebook, Pricopie a criticat actualele reguli electorale, precizând că nu are semnăturile care sunt cerute pentru a completa dosarul de candidatură. „Dosarul meu de candidatură nu este însoțit de liste de […]
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -