vineri, martie 21, 2025

Marcel Ciolacu: „Cheltuielile de apărare nu vor fi incluse în deficitul bugetar. Investițiile trebuie să rămână în industria românească”

Must Read

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a obținut acordul Comisiei Europene privind excluderea cheltuielilor de apărare din calculul deficitului bugetar. Acesta consideră că decizia Bruxelles-ului confirmă poziția susținută de România încă de la începutul războiului din Ucraina și oferă o oportunitate pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare.

Într-o postare publicată pe rețelele de socializare, Ciolacu a subliniat că va răspunde scrisorii președintelui Comisiei Europene cu privire la Planul Rearm Europe, menționând că România este de acord cu alocarea suplimentară de fonduri pentru armament, cu o condiție esențială: banii trebuie să fie direcționați exclusiv către fabricile românești de apărare.

Investiții în industria de apărare din România

„Aprobarea Comisiei Europene ne permite să ne concentrăm pe creșterea capacității de producție a industriei naționale. Astfel, putem crea locuri de muncă suplimentare și asigura producția în regim continuu, în trei schimburi”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a evidențiat și importanța Planului Rearm Europe, anunțat la Bruxelles, care prevede un mecanism european de împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru investiții în apărare și sprijinirea capitalului privat.

marcel-ciolacu-1024x682-ekR9eG Marcel Ciolacu: „Cheltuielile de apărare nu vor fi incluse în deficitul bugetar. Investițiile trebuie să rămână în industria românească”
Marcel Ciolacu

„Această inițiativă europeană este exact ceea ce România susține de la începutul războiului din Ucraina. Finanțarea adecvată a industriei de apărare va permite deschiderea de noi unități de producție pe teritoriul țării noastre”, a explicat premierul.

Poziția fermă a României: DA pentru cheltuieli de apărare, NU pentru trimiterea de trupe în Ucraina

Șeful Guvernului a reafirmat că România își menține poziția față de conflictul din Ucraina, subliniind că sprijinul militar va fi limitat la echipamente și investiții în apărare, fără implicarea directă a trupelor românești.

„Rămânem pe coordonatele stabilite până acum: DA pentru majorarea cheltuielilor de apărare, NU pentru trimiterea de trupe românești în Ucraina!”, a punctat Marcel Ciolacu.

Decizia Comisiei Europene și angajamentul României pentru dezvoltarea industriei naționale de apărare vin într-un context geopolitic tensionat, în care Europa caută soluții pentru întărirea capacităților sale militare.

author avatar
Culin Valentina
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Latest News

Elena Lasconi, printre primii vizitatori ai Palatului Cotroceni la evenimentul „Porțile Deschise”: „Când voi deveni președintele României, poarta Cotroceniului va rămâne deschisă pentru toți”

Elena Lasconi, președinta USR și candidată la alegerile prezidențiale din luna mai, a fost vineri printre primii vizitatori ai...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -