În mai multe state americane, politicienii impulsionați de teoriile conspirației răspândite de alegători propun interzicerea experimentelor atmosferice. Experții avertizează că astfel de măsuri ar putea afecta atât activitățile meteorologice locale, cât și progresul cercetării științifice.
Pentru a explica fenomene extreme precum inundațiile devastatoare din Kentucky sau uraganele puternice din Florida și Carolina de Nord din 2024, adepții teoriilor conspirației promovează ideea că norii sunt creați artificial pentru a bloca lumina soarelui, iar substanțele chimice ar fi pulverizate în atmosferă.
În acest context, legislatori din 15 state, inclusiv Arizona și Florida, au inițiat proiecte de lege care urmăresc incriminarea modificării vremii, încercând astfel să răspundă temerilor alegătorilor. Tennessee a adoptat deja o astfel de legislație în primăvara trecută.
Republicanul John Hodgson, din Kentucky, a declarat pentru AFP că a propus un proiect de lege în ianuarie, deoarece cetățenii „nu doresc ca guvernul să încerce să schimbe soarele sau vremea”. Cu toate acestea, specialiștii subliniază că inundațiile fatale din februarie, care au provocat moartea a cel puțin 23 de persoane, nu au fost influențate de niciun program guvernamental de modificare a vremii.
Confuzie între fenomene meteorologice și geoinginerie
Potrivit lui Shane Holinde, meteorolog la Kentucky Climate Center, nu există dovezi că guvernul controlează vremea. Experții juridici intervievați de AFP explică faptul că aceste inițiative legislative pornesc de la o confuzie între tehnicile locale de însămânțare a norilor, utilizate în anumite regiuni din vestul SUA, și cercetările de geoinginerie la scară largă, care sunt încă în fază incipientă.

De exemplu, proiectul de lege din Kentucky vizează interzicerea injecției de aerosoli în stratosferă, o tehnică experimentală aflată în stadiu de cercetare. Oamenii de știință consideră că această metodă ar putea, într-o bună zi, să modifice echilibrul energetic dintre Pământ și Soare, contribuind astfel la diminuarea efectelor schimbărilor climatice.
Profesorul Edward Parson, specialist în dreptul mediului la UCLA, consideră că aceste inițiative legislative „interzic ceva ce nu se întâmplă” și nu fac decât să alimenteze dezinformarea.
„Vom vedea din ce în ce mai multe proiecte de lege absurde”
Pe lângă riscurile asupra cercetării științifice, astfel de legi ar putea bloca și proiecte cu beneficii concrete, cum ar fi tehnologiile meteorologice utilizate pentru protejarea recoltelor agricole în anumite state.
Chiar dacă propunerile legislative reflectă o reacție exagerată a unor politicieni, Deborah Sivas, profesor de drept al mediului la Universitatea Stanford, consideră că este totuși necesară o reglementare clară a experimentelor de geoinginerie la scară largă. „Modificarea condițiilor meteorologice la nivel național sau internațional ridică probleme etice serioase”, a declarat ea pentru AFP.
Dana Willbanks, cercetătoare în cadrul unei organizații non-profit afiliate Universității Columbia, observă o creștere a retoricii anti-științifice în politica americană, mai ales de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Donald Trump.
„Vom începe să vedem din ce în ce mai multe proiecte de lege absurde, precum aceste interdicții privind controlul vremii”, avertizează Willbanks.