vineri, martie 21, 2025

Cinematografia independentă din Ungaria întâmpină dificultăți financiare din cauza controlului guvernamental

Must Read

Proton Cinema, o companie de producție independentă din Ungaria, se confruntă cu dificultăți financiare din cauza politicii guvernamentale care favorizează filmele de propagandă

Filmele independente sunt greu de finanțat.

Deși Ungaria atrage producători străini datorită infrastructurii și stimulentelor fiscale,

Biroul Proton Cinema se află la parterul unei case moderniste din sectorul 13 al Budapestei, unde în timpul celui de-al Doilea Război Mondial trupele naziste au forțat evreii să formeze un ghetou. Compania de producție independentă s-a potrivit perfect cu „The Brutalist”, drama despre Holocaust a lui Brady Corbet, care a câștigat patru premii BAFTA și va fi un puternic candidat la premiile Oscar de luni, cu 10 nominalizări. „Nu ne-am imagina ca The Brutalist să fie filmat în altă parte”, a spus Viktória Petrányi, co-producătorul maghiar al filmului de trei ore și jumătate și co-fondator al Proton Cinema, scrie The Guardian.

Proton Cinema este responsabilă pentru mai multe filme internaționale, inclusiv „Midsommar”, un horror din 2019 cu Florence Pugh, și „Pieces of a Woman”, regizat de Kornél Mundruczó, unul dintre co-fondatori. Însă, spre deosebire de multe alte țări, unde companiile de film care produc astfel de filme de succes ar beneficia de fonduri generoase de stat sau stimulente fiscale pentru cel puțin o parte din finanțare, filmele interne ale companiei sunt „în mare parte autofinanțate”, a spus Petrányi.

Institutul Național de Film din Ungaria (NFI), un organism controlat de guvern, susține în mod predominant filme care se aliniază cu ideologia de dreapta a partidului Fidesz al lui Viktor Orbán. Dávid Jancsó, editorul nominalizat la Oscar pentru „The Brutalist”, a declarat: „Guvernele pot decide dacă vor cheltui banii contribuabililor pe filme de propagandă sau pe filme care câștigă premii. În Ungaria, decizia a fost pentru filmele de propagandă.”

Anii de aur ai filmului post-socialist maghiar au fost marcați de producătorul Andy Vajna, care a emigrat din Ungaria după revoluția din 1956 și a lucrat la francizele „Die Hard” și „Terminator” înainte de a se întoarce în Ungaria ca comisar al guvernului Fidesz pentru revitalizarea industriei naționale de film din 2011. Jancsó a spus că, datorită muncii lui Vajna, Ungaria a ridicat „o mulțime de cineaști talentați”, inclusiv regizorul László Nemes, ale cărui „Son of Saul” (2015) a câștigat un BAFTA pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

După moartea lui Vajna în 2019, instituția semi-independentă care distribuia finanțarea guvernamentală a fost înlocuită de NFI, care operează direct sub egida biroului cabinetului prim-ministrului și este controlat de un nominalizat al statului. Acum, deși Ungaria este o destinație căutată de cineaștii din SUA, Asia și Europa pentru locațiile pitorești, infrastructura bine construită și scutirea fiscală de 30%, creativii maghiari spun că se luptă pentru a-și pune în practică propriile idei.

„Gone Running”, un film lansat anul trecut despre o mamă în doliu care încearcă să alerge un maraton, a fost cel mai popular film maghiar din perioada post-comunistă. Totuși, regizorul său, Gábor Herendi, a spus că filmul a fost realizat cu un buget minim, adunat din donații, favoare și salarii sub prețul pieței, deoarece NFI a respins scenariul. Herendi, care bănuiește că a fost blocat de la finanțarea statului, a spus că acest model de finanțare alternativă nu este sustenabil.

Jancsó a afirmat că un grup disproporționat de afectat de finanțarea centralizată este tineretul, care se confruntă cu dificultăți pentru a-și asigura un loc în producțiile guvernamentale bine plătite. Andor Berényi, un regizor tânăr al cărui prim film nu a primit sprijin din partea NFI, a fost de acord: „Se spune că aceasta este epoca de aur a filmului independent. Dar acest model nu funcționează pentru noii regizori, care nu pot cere favoare sau finanțare”, a spus el.

În 2024, NFI a cheltuit 6,5 miliarde de forinți ungurești (aproape 13 milioane de lire sterline) pentru producția de filme. Cea mai mare sumă, 2,7 miliarde de forinți, a fost acordată unui film despre o operațiune de salvare a soldaților maghiari din Kabul în 2022, „Operațiunea Sámán”, care este filmat în cooperare cu armata maghiară. Alți beneficiari ai finanțării de stat sunt, de obicei, lucrări istorice, care, potrivit producătorului Dorottya Helmeczy, sunt importante pentru identitatea națională. „Prin filmele istorice, putem să ne găsim și rădăcinile în trecut”, a spus ea.

La ceremonia de deschidere a unui studio în Fót, aflat la 30 de minute de Budapesta, Orbán a sărbătorit statutul capitalei ca al doilea cel mai căutat loc de filmare din Europa. Guvernul a investit 42 de miliarde de forinți (aproape 87 milioane de lire sterline) pentru extinderea locației din Fót, care a servit drept fundal pentru „The Witcher” și „Poor Things”. „Filmul nu este doar o industrie, ci și o artă, iar arta este liberă”, a spus Orbán, adăugând că fiecare cineast maghiar va profita de pe urma extinderii.
The post Cinematografia independentă din Ungaria întâmpină dificultăți financiare din cauza controlului guvernamental appeared first on Aleph News.

author avatar
Redactia
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -
Latest News

Elena Lasconi, printre primii vizitatori ai Palatului Cotroceni la evenimentul „Porțile Deschise”: „Când voi deveni președintele României, poarta Cotroceniului va rămâne deschisă pentru toți”

Elena Lasconi, președinta USR și candidată la alegerile prezidențiale din luna mai, a fost vineri printre primii vizitatori ai...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -