Călin Georgescu, politicianul suveranist care și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din România, ar putea fi exclus din cursă din cauza anchetelor penale în care este vizat, potrivit unei analize publicate de Financial Times.
Blocaj politic și presiuni externe
În ciuda influențelor venite atât din partea SUA, cât și a Rusiei, autoritățile de la București par hotărâte să împiedice candidatura lui Georgescu. Surse apropiate dosarului au declarat pentru Financial Times că acesta ar putea fi respins din cauza acuzațiilor ce i se aduc în mai multe spețe penale.
Publicația britanică subliniază că Georgescu, în vârstă de 62 de ani, continuă să beneficieze de sprijin din partea unor personalități influente, inclusiv JD Vance și Elon Musk, dar și din partea cercurilor apropiate președintelui rus Vladimir Putin. Politicianul român și-a exprimat în mod repetat admirația față de liderul de la Kremlin și a subliniat că dorește o alianță puternică cu Statele Unite, pe modelul propus de fostul președinte american Donald Trump.
„Sunt pe deplin aliniat cu viziunea lui Donald Trump”, a declarat Georgescu pentru Financial Times în luna decembrie, înainte ca alegerile prezidențiale din România să fie anulate de Curtea Constituțională. În același timp, el l-a lăudat pe Vladimir Putin, susținând că încearcă să-i urmeze modelul de „patriotism” în România.
Legături controversate și acuzații de influență rusă
Jurnaliștii britanici mai menționează că Georgescu a negat orice sprijin direct din partea Moscovei, deși a recunoscut că l-a cunoscut pe Aleksandr Dugin, ideologul rus care a promovat intervenția militară în Ucraina înaintea invaziei din 2022.
„Îl cunosc pe Dugin, bineînțeles că știu cine este”, a declarat Georgescu într-un interviu la Realitatea TV. „Ne-am întâlnit o dată la Viena și apoi în alte contexte.”
Într-o intervenție la Antena 3 CNN, Dugin l-a descris pe Georgescu drept un „politician remarcabil”, afirmând că este „împotriva globalismului și a agendei liberale” și un „patriot român, ortodox convins, tradiționalist și conservator”.

Control judiciar și restricții
Călin Georgescu se află sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind obligat să se prezinte periodic la poliție și să respecte mai multe restricții impuse de anchetatori.
Printre măsurile impuse se numără interdicția de a părăsi țara, de a deține arme sau de a comunica cu ceilalți inculpați din dosar. De asemenea, politicianul nu are voie să publice mesaje cu caracter antisemit sau pro-legionar pe internet. Cu toate acestea, el își poate menține candidatura la alegerile prezidențiale.
Șase capete de acuzare pentru Călin Georgescu
Parchetul General îl anchetează pe Georgescu pentru nu mai puțin de șase infracțiuni grave, printre care:
- Instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată;
- Comunicarea de informații false;
- Fals în declarații în formă continuată;
- Inițierea sau sprijinirea unei organizații cu caracter fascist, rasist ori xenofob;
- Promovarea cultului persoanelor condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității;
- Susținerea în public a unor doctrine fasciste, legionare sau antisemite.
În ciuda acuzațiilor care planează asupra sa, Georgescu continuă să se prezinte drept o alternativă la actualul sistem politic, mizând pe sprijinul unor forțe externe și pe retorica naționalistă pentru a-și menține relevanța pe scena politică din România.